Resepi kerabu mangga ala thai

Assalamualaikum

Jom kita apa bahan-bahan yang diperlukan untuk buat kerabu mangga ni

Bahan-bahannya:

 

Sebijik mangga muda (dihiris halus panjang2)
5 biji tomato cherry ( sebiji klu tomato biasa)
3 biji cili Api (ikut tahap kepedasan memasing)
2 ulas bawang putih 
3 sudu besar jus limau nipis
3 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula kabung (klu xde leh guna gula biasa)
1 sudu besar udang geragau di goreng
1 sudu besar kacang tumbuk 

Cara-caranya:

 
 
Mula2 masukkan cili n bawang putih, tumbuk kasar, kemudian masukkan udang geragau tumbuk lg..



Kemudian, masukkan jus limau, sos ikan n gula kabung, gaul rata n rasa ikut selera masing2,

 

Bila dah ok.. baru masukkan mangga tumbuk lg. Tapi jgn over tumbuk tau, just tumbuk2 manja n sambil2 tu gaul2 lah bg sebati.. 

 
  

Setelah semua rasa dah cukup n sebati, masukkan tomato hiris n gaulkan bersama dengan kacang yg ditumbuk... Hah kan senang, dah siap 

 

selamat mencuba..

kredit resepi dari delima zamrud
kredit pic dari delima zamrud


Homemade pizza semudah 1 2 3

Assalamualaikum


Bahan - Bahan :

Doh Pizza
1 3/4 cwn Tepung Roti @ Tepung Gandum
secubit Garam
1 sk Gula
1 sb Olive Oil
1 sk Yis
150ml Air Suam (40-45℃)
Topping
1 tin Tomato Puree
250g Ayam Boneless (potong kecik²)
Serbuk Origano
Serbuk Basil
Serbuk Blackpaper
Serbuk Paprika
Garam
Gula
Olive
Cheese
Cara - Cara :

1.     Masukkan yis ke dalam air suam selama 5 minit.
2.     Satukan bahan doh yg lain didalam bowl. Gaul sebati. Masukkan yis kedalam bahan tepung dan uli. Jika terlalu kering, tambah lagi air. Jika terlalu lembik, tambah lagi tepung.
3.     Uli doh sehingga tidak melekat kat tangan kalau pakai mixer tu 10 minit je uli. Nak uli pakai tangan pun boleh. Tips untuk roti yg tak keras kite uli pakai plastik. Kira bila doh da tak melekat kat tangan tu masukkan doh dalam plastik dan picit² je dari luar plastik tu bleh buat sambil tgk tv. Uli dalam 15-30 minit, x rasa lama pun sebab sambil tgk tv.
4.     Bahagikan doh kepada 2 bahagian kemudian letak dalam bowl yg telah disapu dengan minyak. Wrapkan bowl dengan plastic wrap dan biarkan doh mengembang selama 1-2 jam.
 
 
 
5.     Untuk topping plak, gaulkan isi ayam dengan garam, blackpaper dan paprika.
6.     Panaskan pan dengan sedikit minyak kemudian goreng isi ayam tadi sehingga masak sedikit, Masukkan tomato puree, oregano dan basil. Gaul sehingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Bila ayam da masak boleh tutup api dan ketepikan.
7.     Tabur tepung kat doh tadi kemudian canai doh, boleh pakai pencanai kayu atau guna tangan. Kite pkai tangan je. 

 

8.     Panaskan Oven 220c. Letakkan topping kat doh pizza, tabur olive dan cheese. bakar pizza selama 20 mint atau sehingga roti pizza tu perang. 

 

taraa..dah siap

 
selamat mencuba !!

kredit resepi dan gambar sheila zahari 


Homemade Jeruk Mangga Muda Asam Boi

Assalamualaikum

 

Bahan-bahan
• 2-3 biji mangga muda ( saiz sederhana )
• 5-6 biji asam boi
• sedikit gula
• sedikit air masak jika perlu
• 3-4 tangkai cili padi

Cara-cara
1. Kupaskan kulit mangga dan potong isi kecil-kecil. Masukkan ke dalam bekas.
2. Hiriskan cilipadi sehingga halus. Kemudian masukkan ke dalam bekas berisi mangga yang telah dihiris.
3. Masukkan 2-3 sudu gula. Jika ingin menjaga kesihatan, hanya perlu tambah secubit gula untuk rasa.
4. Tambahkan asam boi dan gaulkan. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air masak.
5. Masuk ke dalam bekas berpenutup dan simpan di dalam peti ais semalaman.

Selamat mencuba!

[sumber foto: cahayaummurizqi] 

Resipi mudah puding soya cincau

Assalamualaikum,

 

Selain segar dan melazatkan, cincau juga sangat bermanfaat dalam meredakan kepanasan dalaman yang terjadi pada tubuh lebih-lebih lagi pada cuaca yang terlalu panas.

Cincau enak diminum bersama bandung, sirap dan juga soya, namun ianya juga sesuai dijadikan bahan utama dalam hidangan pemanis mulut seperti puding soya cincau.

 

Ingin tahu bagaimana menghasilkannya?

Ayuh ikuti langkah berikut!

Bahan-bahan: 
1 liter susu soya
1 bungkus (10 gram) agar-agar
200 gram cincau (dipotong dadu 1 cm)

Cara membuatnya:
1. Campur susu soya dan agar-agar ke dalam periuk dan dimasakkan sehingga panas dan mengeluarkan wap air (tidak perlu tunggu sehingga mendidih agar susu tidak hangus).
2. Kacau sehingga sebati dan rata.
3. Kemudian, letakkan ke dalam bekas ataupun loyang dan letakkan cincau yang telah dipotong tadi ke dalam agar-agar yang masih cair.
4. Biarkan sehingga dingin sampai mengeras dan letakkan ke dalam peti sejuk selama 2 jam.
5. Potong dan sedia untuk disajikan.

 

 

Cepat dan mudah bukan resipi yang dipetik dari Vemale.com ini?

Selamat mencuba!

[Kredit foto: Love2Cook Malaysia]

kredit sini  

 

6 Faedah Yang Diperoleh Melalui Amalan Berjimat Cermat

Jika ditelusuri secara mendalam, amalan berjimat cermat adalah amalan murni yang seharusnya dijadikan amalan sejak kecil lagi. Nak tahu apa faedahnya? Jom kita lihat 6 faedah berjimat-cermat di bawah.
    
1. Lebih banyak duit 

Berjimat bermakna seorang individu itu akan mempunyai lebih banyak wang pada akhir tahun. Ini merupakan salah satu faedah yang dapat diperoleh daripada amalan berjimat. Tanya diri sendiri, mengapa tidak menyimpan lebih banyak? Masih belum terlambat untuk bertindak.
2. Fikiran lebih matang 

Sikap seperti ini boleh mengurangkan kesilapan membeli sesuatu barangan yang kurang perlu sehingga akhirnya barangan tersebut terbuang begitu sahaja. Seseorang itu akan menjadi lebih kritikal ketika membeli-belah. Sama ada barang itu satu keperluan atau satu kehendak, pasti dapat dinilai dengan lebih tepat. 
3. Jauhkan diri dari hutang 

Paling penting, sebelum memulakan amalan berjimat-cermat, pastikan segala hutang telahpun dilangsaikan. Orang yang berbelanja dengan boros biasanya akan terjerat dengan masalah hutang hingga menyusahkan diri mereka sendiri. Lebih awal seseorang itu berurusan dengan hutang, lebih mudah ia ditangani. Bolehlah berjimat tanpa menanggung beban hutang selepas itu.
4. Lahirkan masyarakat bijak 

Apabila membeli atau memilih barang yang hendak dibeli, pengguna yang bijak mengetahui isi kandungan dan sumber barang tersebut sebelum membelinya. Dengan cara ini, masyarakat akan hidup dengan lebih kondusif dengan meminimumkan pembaziran. Seperti kata tokoh Mahatma Gandhi, berfikirlah untuk hari esok, namun bertindaklah hari ini.
5. Lebih banyak pilihan

Apabila seseorang memutuskan untuk menjimatkan wang dan menjadikan tabiat itu sebagai gaya hidup, terlalu banyak pilihan akan tersedia. Seseorang itu boleh melabur atau membeli sesuatu yang mereka inginkan hasil daripada wang yang terkumpul melalui amalan berjimat. Hidup yang mempunyai banyak pilihan adalah lebih baik.
6. Jaminan masa depan 

Amalan menjimatkan wang boleh dijadikan sebagai tabung simpanan wang untuk masa depan. Hal ini kerana, wang simpanan itu boleh dijadikan bekalan apabila seseorang menghadapi kesusahan pada hari muka. Hal ini bertepatan dengan pepatah lama iaitu sediakan payung sebelum hujan. Seseorang itu tidak akan menghadapi kesulitan wang pada masa akan datang.
More Info - here

Resepi Roti Telur Keju Bakar

Assalamualaikum,

Pagi semua, ha siapa yang mencari resepi yang simple dan mudah nak buat. Mari sini aku nak kongsikan satu resepi yang mudah dan senang. Aku jumpa resepi ni dalam facebook.

 

Jom tengok bahan-bahan apa yang nak disediakan
Bahan-bahan:

Roti gardiner/seangkatan dengannya sebungkus
Telur 4 biji (mengikut bilangan orang yang nak makan)
Cheese cedar
Lada sulah

Cara-cara buat:
1. Korang potong tepi roti macam dalam gambar. jangan sampai terputus pulak dia isi putih roti dengan tepinya tu. Buat pelahan-lahan supaya dapat bentuk segi empat tu.
2. Tekap tengah roti dengan sudu.
3. Letak telur mentah ditengah-tengah roti yang telah ditekap.
4. Taburkan cheese cedar secukup rasa tekak korang.
6. Bakar dalam oven (suhu sesuaikan dengan oven anda)
7. Dalam 2 menit keluarkan.
8. Tabur lada sulah atas roti sesuka rasa lidah korang.
Tadaaaaa! dah siap! Ummm sedapnye! Makan cicah sos pun sedap tau! Cubalah!
~ selamat mencuba ~
kredit sini 
 

Timbang berat blog

Assalamualaikum

 

Hi semua, lamanya aku tak buka blog. Nak kata tak sempat tipu kot, cuma taktaw kenapa akhir-akhir ni mood aku hilang. Sekarang pun dah jarang online. Kalau buka pun dok layan drama. hehehe

Okey berbalik pada tajuk, hari ni terdetik nak timbang berat blog, ha kau ingat orang ja boleh timbang berat, blog pun boleh. Wah canggih dah sekarang. hehe Aku berjangkit dari blog JM ni, yela kan aku tertanya-tanya berapa la berat blog ni, tak pernah dok timbang pun..

jeng..jeng..jeng..


Beratnya uolls, patut la aku rasa loading lama ja, taktaw kot masalah internet yang slow. Korang rasa blog ni loading lama tak ? please leave ur comments. ^_^

Nak check berat blog anda, boleh klik link bawah ye.




Kejadian Yang Tak Disangka !

Assalamualaikum

Hi semua, terlebih dahulu nak ucap selamat bercuti bagi yang cuti hari ni sempena hari Malaysia 16/9/2014. Hari ni sama juga dengan hari jadi ayah aku. haha

Semalam aku pergi watson nak beli barang, kira barang tu dalam RM 12.90. Jadi aku terus pi kaunter nak bayar. Sebelum aku tu ada dua orang customer. Aku keluarkan lah duit nak bayar 

RM 20.00 
RM 1.00 ( 3 keping )

Disebabkan time tu aku takda duit RM 10. Jadi aku bagi RM 23 semuanya, kira cashier kena bagi balik dalam RM 10.10 lah kan. Dan aku jenis tak suka ambil duit seringgit pula, sebab tu kenapa aku bagi RM 23. Konon-konon tak payah susah-susah cashier tu nak bagi aku duit singgitx2.

Aku tunggu punya tunggu sorang customer ni lambat, sebab dia beli barang banyak, bila tiba giliran aku. Aku bagi la duit, lepas cashier tu tanya ada member kad tak ? Aku kata ada, lepas tu cashier tu minta la member kad. Pada asalnya aku tak maw bagi sebab beli satu barang ja.

Lepas bayar semua dia bagi member kad aku, resit dan duit sekupang. Lepas tu aku terus keluar masuk kereta balik. Bila atas kereta, kira nak sampai rumah baru aku perasan,

" Eh aku bagi RM 23, asal cashier ni bagi balik sekupang. Dia dah ni, mesti dia ingat aku bagi RM 13.00 "

Nak patah balik susah, sebab time tu hujan dengan kereta banyak, aku bagitaw ayah sebab aku pergi dengan ayah aku time tu. Lepas tu kena la bebel dengan ayah bla..bla..bla..sakit telinga aku.

Boleh pula aku terlupa aku bagi RM 20 masa tu then cashier tu pula boleh dia ingat aku bagi RM 10. Ni mesti dia tak tengok.

Mula-mula tu aku nak pergi la petang tu nak tuntut, tapi sepupu aku kata susah sebab dekat resit kata kita bagi RM 13, takut dorang tak percaya. emm 

Kira time tu macam-macam dah keluar, maklum time hati aku tengah gerrr.

Kesudahannya nak salahkan siapa ? Aku atau cashier tu ? 

Tapi bagi aku dua-dua salah, salah aku juga tak tengok dulu sebelum keluar, main redah ja. Dan salah cashier tu juga sebab tak tengok dulu duit tu betul-betul.

Kiranya barang RM 12.90, bayar RM23.00. Emm sabor jela labu. -_- bukan rezeki kau la tu.

sekian ..

Apakah Nama Korea Anda ?

Assalamualaikum


TRY UR NAME IN KOREAN ! ^_^

1) Nama pertama  Pilih warna baju yang anda pakai skrg:


Putih~ Park
Hitam~ Kim
Biru~ Shin
Hijau~ Lee
Merah~ Song
Kuning~ Kang
Coklat~ Han
Ungu~Choi
Oren~ Sung
Pink~ Jung
Lain2~ King

2. Nama tengah ialah bulan kelahiran anda :


1 : Yong
2 : Ji
3 : Je
4 : Hye
5 : Dong
6 : Sang
7 : Ha
8 : Hyo
9 : Soo
10 : Rae
11 : Hyun
12 : Eun

3. Nama terakhir ialah tarikh lahir anda :


1 : Hwa
2 : Woo
3 : Joon
4 : Hee
5 : Kyo
6 : Kyung
7 : Wook
8 : Jin
9 : Sub
10 : Hoon
11 : Ra
12 : Bin
13 : Sun
14 : Ri
15 : Soo
16 : Rim
17 : Ah
18 : Ae
19 : Neul
20 : Mun
21 : In
22 : Mi
23 : Ki
24 : Seung
25 : Byung
26 : Seok
27 : Gun
28 : Yoo
29 : Sup
30 : Won
31 : Eun

write your new korean name in comment..;)


CPUV # RMK Autumn/Winter 2014 Co

Assalamualaikum.

Salam jumaat semua, hari ni tak sempat nak buka blog langsung, T_T dan bila check ada cpuv baru dari nuffnang iaitu RMK Autumn/Winter 2014 Co.


Benda apa ni RMK Autumn/Winter 2014 Co. Ha ni nak bagitaw RMK Autumn/Winter 2014 Co sejenis produk kecantikan. Untuk maklumat lanjut boleh terjah link bawah ni.




Tonton Awak Suka Saya Tak 2017 Full Episod

  Tajuk : Awak Suka Saya Tak Mula Tayangan : 25 September 2017 Masa : Setiap Isnin-Khamis, 10.00 mlm Siaran : Astro Ria 104 ...