Resepi Roti Puri

Assalamualaikum,

Hari ni nak share satu resepi yang ika dapat dari facebook iaitu roti puri, kalau ada yang masih tercari-cari esok nak breakfast apa ? boleh cuba buat okey..:)

selamat mencuba


Bahan-bahan:

1 cawan Tepung Gandum
¼ sudu besar Garam
½ cawan Air ( mengikut keperluan )

Cara membuat:

1.Satukan kesemua bahan dalam mangkuk dan letak air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh.

2.Pastikan sehingga tangan tiada lagi sisa doh, doh mudah dibentuk, bentukkan saiz bebola mengikut permintaan anda sendiri. Kemudian canaikan menggunakan tangan atau rolling pin sehingga nipis.

3.Minyak yang panas untuk menggoreng – Gorengkan doh yang telah dicanai dalam minyak yang panas. Setelah menggelembung, balikkan. Goreng hingga kuning, siap.

Petua 1: Sentuh di bahagian tengah doh supaya roti menggelembung.
Petua 2: Pastikan doh yang dicanai benar-benar nipis baru roti akan menggelembung.
Petua 3: Nak bagi sedap boleh tambah 1 sudu besar marjerin, 1 sudu besar gula dan 1 sudu kecil baking powder. Ikut bajet masing-masing, ya.

Boleh makan dengan kari, sambal sardin, sambal ikan bilik dan apa-apa pencicah yang menyelerakan anda. 

[kredit : sini

Bermulanya Dari Bawah !!

Assalamualaikum.


Ya Allah rindunya nak berblog balik, dah nak dekat setahun tak bersua. Walaupun ada post entry pun sharing resepi saja. Ada lagi tak yang datang blog ni ? T_T Maklum semenjak ika bekerja blog ni terpaksa diabaikan. Dah tak sempat nak blogwalking, nak update blog bagai. Terasa rindu sangat-sangat.

Sekarang tahun 2015, bulan baru ni nak mulakan hidup baru, hehe nak start berblog balik, nak start blogwalking. Jom-jom tinggalkan link blog kita blogwalking habis-habisan nak tak ?