Cpuv Nuffnang # 3 :KKBOX Awareness

Assalamualaikum,

Hari ni dah masuk hari kedua kita menjalani ibadah puasa kan, tapi alhadulillah hujan turun dari hari first puasa lagi jadi tak terasa panas sangat.:) 


Tadi aku buka account nuffnang, alhamdulillah, en. nuffnang bermurah hati bagi aku cpuv yang ke tiga untuk bulan jun ni, terima kasih en. nuffnag, tak lupa jugak bagi yang sudi singgah blog yang tak seberapa ni. Tanpa anda siapa la saya..hehe


Okey itu sahaja, selamat menjalani ibadah puasa dan slamat berbuka juga petang nanti...^-^

DIY : Paper Flower Rose

Assalamualaikum,

Hari ni jom kita belajar buat bunga rose menggunakan kertas, aku tertarik dengan bunga kertas buatan sendiri ni, nampak kreatif betul. Selain itu, boleh juga digunakan untuk deco majlis. Pada masa yang sama menjimatkan duit.hehe Tutorial dari dozidesign's 

Bahan yang diperlukan semestinya kertas, dah nama pun bunga kertas, aku suggest guna kertas yang agak tebal sedikit, aku dah try buat guna kertas A4 biasa tu, lembik lain macam je, tak stabil. Selain itu, gunting dan gam.



Macam mana nampak senang kan? nanti boleh pakat semua try okey, aku cuba buat tapi kecik pulak, kena try lain kali.hehe Nak buat kena biar besar-besar sikit, ikut ukuran yang diberi, sebab satgi dia tak nampak sangat bunga rose dia tu.

gambar hiasan

Last akan jadi macam ini, deco bagi cun-cun, comfirm cantik punya. Banyak sebenarnya cara yang boleh kita buat dengan bajet yang murah, tapi dengan syarat mestilah kreatif dan sabar. hehe

Selamat Mencuba ^_^

Tonton Drama Tuan Rumah Pembantu Rumah Episode 9


Episode 9


Kelebihan Solat Terawih.

Assalamualaikum,



Malam ni ialah permulaan solat terawih, mesti ada yang dah siap-siap nak pergi kan ?. Sebelum tu aku nak share sikit kelebihan menunaikan solat terawih.

Malam Pertama: Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama seperti mana dia baru dilahirkan (mendapat keampunan dari Allah Taala).

Malam Keempat: Mendapat pahala sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Malam Keenam: Allah kurniakan pahala kepadanya pahala malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul-Ma`mur (sebanyak 70 ribu malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah akan mendoakan supaya Allah mengampuni dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang tarawih pada malam ini.

Malam Ketujuh: Seolah-olah dia dapat bertemu serta menolong Nabi Musa A.S. menentang musuh ketatnya Firaun dan Haman.

Malam Kelapan: Allah mengurniakan pahala orang sembahyang tarawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Ibrahim A.S.

Malam kesembilan: Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Dan kelebihan-kelebihan seterusnya sehingga sampai kemalam yang ke-tiga puluh

Okey la itu ja, aku nak pi terawih dulu, hehe byee..

Cpuv Nuffnang # 2: Orea Transfomer.

Assalamualaikum,

Sebelum tu nak ucap selamat berpuasa kepada semua umat islam, sebab esok bermulanya bulan ramadhan pada tahun 2014. Smoga ramadhan tahun ni, ramadhan yang terbaik. In Sha Allah.


Alhamdulillah en.nuffnang bermurah hati nak bagi cpuv kedua untuk bulan jun, bila difikir-fikir tak susah kan nak dapat cpuv dari nuffnang ni, paling penting kena la istiqomah dalam berblog. Tak macam aku tenggelam timbul. Kejap ada kejap tak, hehe


Kalau sesiapa yang nampak iklan ni derma sikit, habuan duit raya, hehe okey la yang tu sahaja. byee




Ramadhan Datang Lagi.

Assalamualaikum,

kredit google

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran kita ke hadrat Allah swt kerana kini kita makin memhampiri bulanNya yang terlalu istimewa, iaitu Bulan Ramadhan Almubarak. Dalam beberapa hari saja lagi, seluruh umat islam akan menyambut kedatangan bulan mulia yang dinanti-nantikan saban tahun. Sebetulnya, kita belum tentu lagi dapat bersama dengannya kali ini, kerana ajal dan maut, tiada siapa yang tahu, kecuali Allah. Namun, Ramadhan tetap akan menjengah jua ( In Sha Allah ), maka rugilah sesiapa yang belum bersedia menerimanya.

Perhatikan firman Allah swt ini,
(يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيۡڪُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِڪُمۡ لَعَلَّكُمۡ تَتَّقُونَ (١٨٣
Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.
(Al Baqarah :183)  
 

Renung-renungkan lah ‘Pohon Taqwa’ kita kini.
Sepanjang berpuasa sebulan Ramadhan yang lalu, sebaik mungkin bekalan telah kita kutip untuk kita harungi setahun sebelum datangnya lagi Ramadhan kali ini, apakah masih rimbun Pohon Taqwa kita? Apakan masih bisa orang ramai berteduh mengambil manafaat darinya, atau sudah habis keguguran dedaunan hijau dek kurangnya siraman amal dan bajaan ibadat kita selama setahun ini?

Apakah masih berbuah pohon taqwa kita tadi sehingga dapat berbakti kepada makhluk Allah yang lainnya, atau usahkan berbuah sebiji dua lagi, tapi berputik bunga pun tidak dek kelalaian kita menyuburkannya dengan akhlak yang mulia berserta iman yang mantap sepanjang tahun selepas Ramadhan yang lalu? Tiada siapa yang dapat menjawabnya, selain diri kita sendiri…Perhatikan lah ‘Pohon Taqwa’ kita masing-masing.

Bukankah ayat di atas menyatakan, natijah dari sebulan berpuasa dalan bulan Ramadhan yang penuh berkat itu adalah ketaqwaan kepada Allah swt.??? Lalu, bagaimanakah sebenarnya puasa kita dahulu, kalau kayu ukurnya adalah taqwa???

‘Pohon Taqwa’ kita tidak lain dan tidak bukan adalah amalan seharian kita, amal ibadat seharian kita serta tingkah laku pada akhlak kita selama ini. Sejauh mana kita menjaga halal dan haram ketetapan Allah, sejauh mana kita berhati-hati dalam menangani setiap syubhah dalam hidup kita, itulah taqwa. Hanyutkah kita dengan dunia yang fana ini, atau masih kuat berpaut pada realiti akhirat yang menjadi destinasi setiap diri?
Maka bersyukurlah, dan mohonlah pada Allah semoga masih dipanjang lagi umur kita agar bertemu dengan Ramadhan Karim, kerana Ramadhan adalah madrasah tarbiyah yang mendidik kita ke arah taqwa.
Perhatikan lagi penjelasan seterusnya mengenai Ramadhan.

……. شَہۡرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِىٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلۡقُرۡءَانُ هُدً۬ى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَـٰتٍ۬ مِّنَ ٱلۡهُدَىٰ وَٱلۡفُرۡقَانِ‌ۚ
Bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah.
(Al Baqarah : 185) 


Di mana istimewanya Ramadhan?
Ayat di atas menjelaskan kehebatan bulan yang di dalamnya diturunkan Al Quran yang menjadi sumber hidayah manusia dari dulu hingga akhirnya dunia. Tidak syak lagi, kehebatan Ramadhan terletak pada Mukjizat Agong Nabi Muhammad saw, yaini Al Quran itu sendiri.

Di dalam Al Quran terkandung perintah berpuasa yang punya seribu satu hikmah di sebaliknya, samada kepada fizikal, intellectual, emotional mahupun spiritual kita. Puasa yang mendidik kita supaya ikhlas seikhlasnya beramal hanya sa nya kepada Allah semata. Masakan tidak, hanya Allah yang benar-benar tahu puasa atau tidaknya kita, tidak seperti amal ibadat lain yang bisa dilihat oleh manusia lainnya.

Lailatul Qadr merupakan hadiah Allah yang khusus hanya dapat diperolehi dalam bulan Ramadhan. Dengan segala keistimewaanya Lailatul Qadr itu;

إِنَّآ أَنزَلۡنَـٰهُ فِى لَيۡلَةِ ٱلۡقَدۡرِ (١) وَمَآ أَدۡرَٮٰكَ مَا لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ (٢) لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ خَيۡرٌ۬ مِّنۡ أَلۡفِ شَہۡرٍ۬ (٣) تَنَزَّلُ ٱلۡمَلَـٰٓٮِٕكَةُ وَٱلرُّوحُ فِيہَا بِإِذۡنِ رَبِّہِم مِّن كُلِّ أَمۡرٍ۬ (٤)
سَلَـٰمٌ هِىَ حَتَّىٰ مَطۡلَعِ ٱلۡفَجۡرِ ( ٥
Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, (1) Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? (2) Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. (3) Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); (4) Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (5)
(Al Qadr : 1-5)


Malam yang lebih baik dari seribu bulan, ketahuilah, yang dimaksudkan Lailatul Qadr itu adalah malam apabila Al Quran pertama kali diturunkan dari Luh Mahfuz ke langit dunia. bukankah semuanya berkait dengan Al Quran jua?

Maka, tambah eratkanlah diri kita dengan kitab suci Al Quran itu dalam bulan Ramadhan yang mulia ini. Bacalah, pelajarilah dan hayatilah isi kandungannya, bukan setakat mengambil berkatnya Al Quran, tetapi yang lebih penting adalah hidayah yang datang bersamanya.

Di samping itu,dalam bulan Ramadhan juga terhimpunnya perintah untuk berpuasa, yang mana seperti dalam sebuah hadis Nabi saw,
“Semua amal anak Adam adalah baginya, melainkan puasa. Ianya untuk Ku, dan Aku akan mengganjarinya”
(Riwayat Bukhari)

Sudah terang lagi bersuluh, kelebihan ibadah puasa di sisi Allah swt. Bagi kita manusia, puasa sebagai penebus dosa, puasa sebagai ampunan dari Allah swt, dan akan juga menjadi syafaat buat kita di Padang Mahsyar nanti. Ayuh, berlumbalah kita mengejar kebaikan dari berpuasa di bulan Ramadhan seperti yang diwajibkan, selain melaksanakan ibadah2 lainnya dalam bulan yang penuh keberkatan ini.
Perbanyakkanlah doa dan munajat kita kepada Allah, supaya diberi kekuatan untuk melakukan yang terbaik, semoga Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terbaik buat kita. 

Berikut, adalah beberapa tips yang boleh kita laksanakan dalam kita berusaha menjalani ibadah puasa kita dengan sebaik mungkin, mudah2an ianya tidak berlalu dengan sia-sia, insyaAllah.

Tips Ramadhan supaya tidak Sia-sia.

1. Uruskan masa

a. Gariskan objektif/target Ramadhan kita kali ini, cth:

* Bila atau berapa kali nak khatam Quran.
* Berapa hari nak iktikaf di masjid.
* Berapa banyak sedekah nak dibuat.
* Berapa kali nak jamu tamu berbuka puasa dan sebagainya….

b. Elakkan buat aktiviti lagha dan sia-sia seperti terlalu banyak menonton TV atau bersembang kosong.
Sebaliknya, perbanyakkan aktiviti berkualiti yang menambah pahala bersama dengan anak2 atau rakan
taulan.

c. Jangan banyak tidur, masak atau bershopping. Sedaya mungkin, ubah budaya Ramadhan sebelum ini
kepada yang lebih bermakna.Ajar anak2 supaya besederhana ketika berbuka dan sebagainya.

d. Manafaatkan waktu untuk Quran dan zikrullah. Perbanyakkan perkumpulan tadarus dari kalangan
keluarga dan rakan sekerja.

2. Kawal belanja kita. 

a. Tanamkan azam untuk kurang belanja tapi lebih bersedekah di bulan Ramadhan.

b. Hadkan juadah berbuka dan bersahur secara ala kadar sahaja.

c. Elakkan dari membazir, tetapi perbanyakkan berjamu orang berbuka puasa.

3. Tingkatkan ilmu, rohani dan amal, kerana pahalanya sangat berganda.

a. Beramal dengan kefahaman akan lebih beerti dan bersemangat untuk dilaksanakan.

b. Perbanyakkan amalan2 sunat seperti solat dan zikrullah (termasuk baca Quran).

c. Banyakkan bersedekah dan beristigfar.

d. Perbanyakkan berdoa, kerana doa orang yang berpuasa sehingga dia berbuka adalah sangat mustajab.

4. Tingkatkan kualiti diri.

a. Hayati tuntutan ibadah yang sebenar. Khusyuk solat dan tadabbur ayat-ayat Al Quran.

b. Semai akhlak mulia hasil dari berpuasa, seperti sabar, amanah, pemaaf, jaga lidah dan banyak syukur.

c. Mujahadah untuk perbanyakkan qiam, tahan marah dan jaga pandangan.

5. Erat Silaturrahim 

a. Antara suami isteri dan sanak keluarga serta jiran tetangga.

b. Hantar ucapan puasa maupun doa2.

c. Bertukar juadah (asal tidak membazir).

d. Jamu orang berbuka (terutama pada yang singles)

e. Ingati saudara2 yang tertindas dengan mendoakan mereka selalu.

f. Banyak bersedekah.

Mudah2an, dengan kesungguhan kita berusaha, dipermudahkan jua oleh Allah untuk kita. Sesungguhnya,
Tiada daya dan upaya kita melainkan dengan bantuan serta taufiq dari Allah jua.

sumber : ^_^

kredit google

Tonton Drama Azam Ramadan Su Full Episode


SINOPSIS :

"Azam Ramadan Su " drama bersiri 20 episod terbitan Radius One Production menampilkan barisan pelakon seperti Rita Rudaini, Faizal Hussein, adik Mior Adha Najmi, adik Nur Qistina Raisah, Kismah Johar, Kartina Aziz, Siti Chubby, dan Chef Azli.

Drama bersiri ini mengisahkan azam seorang ibu bekerjaya yang mahu memasak untuk anak-anaknya pada bulan ramadan.  Lebih menarik, satu resepi akan dikongsikan pada setiap penghujung episod.

Su ( Rita Rudaini ) dikurniakan dua orang anak, Mukhriz dan Munirah hasil perkahwinannya dengan Lukman ( Faizal Hussein ). Su ialah wanita bekerjaya yang mengharapkan bibiknya untuk menguruskan segala urusan rumah dan lebih cenderung membawa keluarga makan di luar ataupun membeli makanan dari luar.

Bulan ramadan akan tiba tidak lama lagi. Rakan-rakan sepejabat Su sering berbincang tentang resepi masakan untuk bersahur dan berbuka puasa. Su menganggap memasak itu sesuatu yang menyusahkan. Hati Su terusik bila melihat kemesraan anak-anaknya bersama-sama bibik dalam menyediakan juadah. Buat pertama kalinya, Su berazam untuk memasak demi keluarganya pada bulan puasa. Berjayakah Su ?

Full Episode :

Tonton Drama Azam Ramadan Su Episode 4


Episode 4


Tonton Drama Azam Ramadan Su Episode 3


Episode 3


Tonton Drama Kerana Terpaksa Aku Relakan Episode 20


Episode 20


Tonton Drama Kerana Terpaksa Aku Relakan Episode 19


Episode 19


Masak Lemak Rebung Dan Udang


Resepi aku hari ni ialah masak lemak rebung dengan udang. Ini kalau negeri lain tak tahu la macam caranya. Yang pasti resepi ni dia mudah, senang dan yang penting cepat. Mari sama-sama kita belajar ye adik-adik. Mula -mula kita tengok bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan :
2 ulas bwg merah *
2 ulas bwg putih *
serai ( diketuk )
Rebung
Udang
santan ( secukupnya )
5 biji cili padi ( ikut suka ) *
garam ( secukup rasa )

Cara-caranya :

1- Tumbuk bahan yang bertanda, kalau nak blend pun xpa ikut keselesaan sendiri. Setelah selesai masukkan kedalam periuk bersama-sama santan.

2- Letak atas api dan kacau supaya tak pecah minyak, bila santan dah mendidih boleh masukkan udang, disertakan rebung.

3- Biarkan udang dan rebung masak, boleh masukkan garam dan serbuk perasa sedikit.  Biarkan mendidih sebentar. Tutup api dan siap untuk dimakan bersama -sama nasi..okey ana faham tak ? maaf la aku tak dapat nak snap pic, sebab focus memasak. haha

Tabiat Macam Ni Jangan Ikut

Assalamualaikum.

Taktaw apa aku nak tulis, sebenarnya aku ada hobi yang selalu aku buat tapi jarang-jarang la. Sebab hobi ni aku selalu kena marah dengan mak aku. hihi salah satunya aku selalu online dalam gelap a.k.a tutup lampu.


Aku pun taktaw kenapa selalu online dalam gelap, mungkin sebab nakkan privasi. haha Sebenarnya aku suka tengok drama, tak kisah melayu/ korea semua aku tengok. Jadi anti sangat korea ni, hang tengok cite apa pun mesti dia ingat aku tengok cite korea. So nak dijadikan cerita tengok la senyap-senyap. Kalau dia mai tutup dgn selimut. hihi nanti ingat dok tidoq. pandai dak ? hihi

Lagi satu aku suka makan tengah malam, asal malam mula la perut ni nak kriuk, kruik. Nak kata tak makan baru lepas makan nasi dengan bubur kacang petang tadi. 


Terasa aku ni makan banyak pulak. Dah tu abang aku pulak datang siap bawak mee kuah, Alhamdulillah rezeki lagi. Tepat koi 10 malam makan lagi, haha


Aku rasa kalau ada yang nak bina lemak boleh amal selalu makan lewat malam, lepas tu masuk tidoq. wakaka, Mak aku pening aku ni makan isi kat mana ntah. Aku pun taktaw mngkin aku ni ada extra perut kot. sebab tu dia boleh makan lagi. haha okey yang tu sahaja nak share. maaf la kalau entry ni mengarut sikit.


p/s : esok belajar keta. harap dapat bawak dgn elok la. :)

Tonton Drama Azam Ramadan Su Episode 2


Episode 2


Tonton Drama kerana Terpaksa Aku Relakan Episode 18


Episode 18


Tonton Drama Azam Ramadan Su Episode 1


SINOPSIS :

"Azam Ramadan Su " drama bersiri 20 episod terbitan Radius One Production menampilkan barisan pelakon seperti Rita Rudaini, Faizal Hussein, adik Mior Adha Najmi, adik Nur Qistina Raisah, Kismah Johar, Kartina Aziz, Siti Chubby, dan Chef Azli.

Drama bersiri ini mengisahkan azam seorang ibu bekerjaya yang mahu memasak untuk anak-anaknya pada bulan ramadan.  Lebih menarik, satu resepi akan dikongsikan pada setiap penghujung episod.

Su ( Rita Rudaini ) dikurniakan dua orang anak, Mukhriz dan Munirah hasil perkahwinannya dengan Lukman ( Faizal Hussein ). Su ialah wanita bekerjaya yang mengharapkan bibiknya untuk menguruskan segala urusan rumah dan lebih cenderung membawa keluarga makan di luar ataupun membeli makanan dari luar.

Bulan ramadan akan tiba tidak lama lagi. Rakan-rakan sepejabat Su sering berbincang tentang resepi masakan untuk bersahur dan berbuka puasa. Su menganggap memasak itu sesuatu yang menyusahkan. Hati Su terusik bila melihat kemesraan anak-anaknya bersama-sama bibik dalam menyediakan juadah. Buat pertama kalinya, Su berazam untuk memasak demi keluarganya pada bulan puasa. Berjayakah Su ?

Azam Ramadan Su Episode 1


Tonton Drama Kerana Terpaksa Aku Relakan Episode 17

Episode 17


Cpuv Nuffnang : Kelazatan Korean Burgers Drpd Bulgogi Brothers

Assalam,

Nuffnang bermurah hati nak bagi cpuv walaupun jarang nak update blog. Terima kasih En Nuffnang.. :)


Cpuv pertama bulan ni, dan tahun ni, malunya nak update tapi takpa ni membakar semangat untuk terus berjuang  mendapatkan cpuv dari nuffnang. Ececehh

Kalau ternampak iklan ni, klik taw jangan segan silu. hoho 
okey bye. :)

"First Mini Giveaway Topup by Mrsyatie"

Assalam,

klik banner

Tag :

Tonton Drama Tuan Rumah Pembantu Rumah Episode 5


Episode 5


Shopping Online Di Hansaegee.com

Assalam,

Mesti ada yang dah tahu pasal produk ni kan. Hasaegee ialah produk dari korea, ramai blogger-blogger yang dah review pasal produk dari hansaegee ni. Lagipun sekarang tengah ada promosi, boleh la ambil peluang ni nak grab. hihi

Ika pun nak try tapi sebelum tu nak review juga, :) start kenal produk ni dari blogger fatin liyana, terpengaruh juga la lepas baca tu. Selain itu, ada juga blogger lain yg review pasal produk ni, antaranya yuyu zulaikha, hanis zalikha, hazanis, maria elena, dan banyak lg la. Penat nak sebut satu-satu.

Okey cakap pasal promosi ni, memang hansaegee ni buat sale gila-gila la. 
Sambil shopping, sambil kumpul points, hihi umpama menyelam sambil minum air. Tak gitu ? ;)
Selain dari mask, kt hansaegee juga trdapat skincare, eyecare, make up dan banyak lg.
semua produk hanya dijual secara online, macam mana nak dapatkan bleh ke link bwh ni. :)

Klik for shopping 

Tonton Drama Tuan Rumah Pembantu Rumah Episode 8


Episode 8


Film: Surat Kecil Untuk Tuhan Full

Assalam,

Film surat kecil untuk tuhan ni berdasarkan kisah benar, kalau tak salah ika tengok tahun lepas. Film ni memang tragik, kalau yang tengok comfirm kena siapkan tisu. hihi Ika cuma nak kongsikan je film ni, bagi yang belum tengok tu please try tengok memang best, tak rugi pun. Film ni dari indonesia. Tak taw la mungkin tak ramai kan layan sngt film dari indon ni. 

SINOPSIS :
Film ini menceritakan Gita Sesa Wanda Cantika atau yang dikenal dengan nama panggilan Keke, seorang gadis remaja berusia 13 tahun yang cukup beruntung, karena lahir dari keluarga yang sangat berada, memiliki dua orang kakak laki-laki yang bernama Chika dan Kiki, orang tua yang sangat menyayanginya walau sudah bercerai, dan juga Pak Yus, ajudan sang Ayah. Selain itu Keke juga dikelilingi enam sahabat karib yang selalu setia menemaninya dan hidupnya pun semakin lengkap dengan kehadiran seorang kekasih yang juga begitu menyayanginya, yaitu Andy.
Semuanya tampak begitu sempurna. Pada tahun 2003 kanker menghinggapinya, Keke adalah pengidap Rhabdomyosarcoma (Kanker Jaringan Lunak) pertama di Indonesia. Gadis cantik itu pun berubah menjadi "monster" hingga terpaksa harus menjalani serangkaian kemoterapi dan radiasi hampir setahun lamanya, akibatnya, semua rambut Keke sedikit demi sedikit mulai rontok, kulitnya mengering, dan sering mual-mual. Ketekunan Keke dan keluarganya membuahkan hasil. Keke dinyatakan sembuh dan bisa kembali menjalani aktivitas seperti sedia kala.
Tak disangka, setahun kemudian, pada 2004, kanker itu kembali, lebih parah dan mematikan. Meskipun sudah ditolak di rumah sakit mana-mana, ayah Keke tidak pernah sekali pun menyerah untuk menyembuhkan anaknya, terbukti bahwa ia sanggup ke pedalaman bahkan keluar negeri hanya untuk menyembuhkan Keke. Meskipun ratusan dokter memprediksi bahwa hidup Keke tidak akan lebih dari tiga bulan, Keke berhasil bertahan untuk lebih dari setahun. Meskipun pada akhirnya, Keke harus menerima kenyataan bahwa ia memang tidak dapat disembuhkan karena kanker itu sudah terlalu menyebar. Keke meninggal dunia pada tanggal 25 Desember 2006
sumber : wikipedia.org 
Cast :
Dinda Hauw
Alex Komang
kredit google

kredit google

Tonton Surat Kecil Untuk Tuhan Full Movie :



~ selamat menonton ~

Giveaway Cash RM150

Assalamualaikum

http://www.mrjocko.com/2014/06/mini-giveaway-cash-rm150-mrjocko.html
klik duit

Tamat : 22 Jun 2014

Tonton Drama Kerana Terpaksa Aku Relakan Episode 13


Kerana Terpaksa Aku Relakan Episode 13 :


Khasiat Timun

Assalamualaikum,

Hari ini nak kongsikan khasiat yang terdapat dalam buah timun. Timun sejenis sayuran yang mudah didapati, dan harganya yang murah.Tapi mesti kebanyakan kita pandang ' sebelah mata '. Habis sangat pun setakat dihidang dgn sambal bila makan nasi. hehe

Dalam bab kecantikan, selalu potong nipis-nipis dan letak dekat mata. Tapi sebenarnya banyak lagi khasiat timun ni.

Manfaat Timun Melawaskan Air Kencing :
- Betul-betul mujarab. Sebab ika memang pernah alami, caranya blend timun + air. Dan minum, mesti sembuh. Ika cuba sendiri cara ni memang berkesan. 

Mampu merawat ulser mulut :
- Bagi yang ada ulser boleh la cuba cara tradisional ni, dengan makan timun segar, ataupun potong nipis-nipis.

Merawat cirit-birit kanak-kanak :
- Sediakan sebiji timun, cuci bersih-bersih dan rebus. Kemudian dikisar utk mendapatkan airnya. Tapis dan ambil air patinya, kemudian campur pulak dgn sedikit madu. Minum sehingga kesan cirit-birit reda dan bransur pulih.

Tekanan Darah Tinggi :
- Bagi sesiapa yang ada masalah darah tinggi boleh amalkan minum airnya 2-3 kali sehari. Beberapa hari yg lepas ayah ika masuk wad sebab masalah darah tinggi. Selepas minum air timun, darah dah normal. Jadi boleh cuba memang mujarab.

Okey itu sahaja, sekian

VERDEREN DRESS by ZefikCollection

Assalamualaikum,

Hai semua, nak tanya ada yang dah beli baju raya ke ?? hihi puasa belum, dah sibuk nak cakap pasal baju raya kan.. okey disini cuma nak kongsikan koleksi terbaru dari Zefikscollection.. Kebanyakan koleksi zefiks ni tertumpu pada jubah dress, dan rekaan jubah dorang sangat exclusive taw.. Yang bestnya terdapat pelbagai size dari size s hingga xl.. Jadi tak perlu risau la pasal size ni..

Ika berkenan sangat semua koleksi dari zefiks ni, tetapi selalu simpan je hasrat tu.. lol okey taknak cakap banyak, jom la cuci-cuci mata, mana tahu ada yang berkenan. 







Untuk Pertanyaan :
Page : Zefikscollection 
Lokasi : B11 tingkat 1, Jalan serai wangi G16/G, Alam Avenue, Seksyen 16, 40200, shah alam, selangor