RESEPI GARAM BELACAN ALA THAI ( NAM PLA WAN )

Assalamualaikum.

Sekarang kan musim berbuah, memang tak sah la kalau musim ni tak makan buah mangga atau orang utara kata buah mempelam. Jadi jom cuba menu baru, selalu asyik makan garam belacan style melayu. Apakata kita cuba garam belacan ala thai sikit atau dalam bahasa thainya NAM PLA WAN. Pikah dah cuba makan memang sedap. Tapi bukan buat sendiri la, kebentulan ada kawan kerja yang buat.


BAHAN-BAHAN
  • gula gerek / kabong siam
  • cili padi ( potong kecik )
  • bawang merah **
  • udang kering **
  • sedikit belacan**
  • sedikit garam**
** kuantiti mengikut sukatan yg diinginkan

CARA-CARANYA
  1. Masak gula gerek dengan sedikit air, bila gula dah cair masukkan bahan bertanda **.
  2. Kacau dan masukkan pula cili padi. Masak sehingga sebati dan pekat.

kredit google

** Take Note : Bila masak gula gerek tu, mesti dgn air yg sedikit jangan-jangan banyak taw takut cair pulak nanti.Okey selamat mencuba.